Tradicionalni izbor najuspješnijih menadžera i kompanija jugoistočne i srednje Evrope

Bez autora
Jul 05 2012

U sklopu tradicionalne manifestacije izbora najmenadžera godine srednje i jugoistočne Evrope, upriličene večeras u Sarajevu, međunarodni žiri proglasio je Duška Kneževića, predsjednika Atlas Grupe (Crna Gora i Srbija), Iztoka Seljaka, predsjednika Poslovodnog odbora kompanije Hidria d.d. iz Ljubljane, i Nedžada Rešidbegovića, generalnog direktora BH Telecoma d.d. "Super šampionima biznisa" za 2012. godinu. Priznanje "Najmenadžeri regiona" dobili su predsjednik Odbora direktora kompanije Zetagradnja iz Podgorice (Crna Gora) Blagota Radović, zatim generalni direktor kompanije Omco Croatia d.o.o. (Hrvatska) Darko Ranogajec, te generalni direktori kompanija Elektrovojvodina i Putevi a.d. (Srbija) Tihomir Simić i Milan Bojović. Dobitnici priznanja su privrednici i kompanije koji su u ovoj godini zabilježili meteorske uspone i rezultate u ekonomskom razvoju, investicijama, ekologiji, kvaliteti rada i zapošljavanja.

Tradicionalni izbor najuspješnijih menadžera i kompanija jugoistočne i srednje EvropeU sklopu tradicionalne manifestacije izbora najmenadžera godine srednje i jugoistočne Evrope, upriličene večeras u Sarajevu, međunarodni žiri proglasio je Duška Kneževića, predsjednika Atlas Grupe (Crna Gora i Srbija), Iztoka Seljaka, predsjednika Poslovodnog odbora kompanije Hidria d.d. iz Ljubljane, i Nedžada Rešidbegovića, generalnog direktora BH Telecoma d.d. "Super šampionima biznisa" za 2012. godinu.

Nagrada Filipu Vujanoviću

Priznanje "Najmenadžeri regiona" dobili su predsjednik Odbora direktora kompanije Zetagradnja iz Podgorice (Crna Gora) Blagota Radović, zatim generalni direktor kompanije Omco Croatia d.o.o. (Hrvatska) Darko Ranogajec, te generalni direktori kompanija Elektrovojvodina i Putevi a.d. (Srbija) Tihomir Simić i Milan Bojović.

Dobitnici priznanja su privrednici i kompanije koji su u ovoj godini zabilježili meteorske uspone i rezultate u ekonomskom razvoju, investicijama, ekologiji, kvaliteti rada i zapošljavanja, kazao je predsjednik organizacionog odbora izbora najmenadžera Pane Škrbić, obraćajući se sudionicima svečanosti, koja je okupila visoke državne dužnosnike, predstavnike međunarodne zajednice te brojne istaknute lićnosti iz cijele regije.

Nagrada "Ličnost godine regiona", koja se dodjeljuje ličnostima koje nisu direktno u biznisu, ali koje značajno utječu ba razvoj ukupnih odnosa, uključujući i biznis, ove godine je pripala Filipu Vujanoviću, predsjedniku Republike Crne Gore.

Nagradu, u ime regionalne neovisne agencije, predsjedniku Vujanoviću uručio je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen. 

U obrazloženju nagrade ističe se da je Filip Vujanović zaslužan za stvaranje pozitivne klime za saradnju i prijateljstvo zemalja u regionu, što otvara i trasira nove puteve jačanja regionalnog privrednog razvoja, saradnje i prosperiteta. Ista nagrada prošle godine je dodijeljena predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću.

Specijalnu nagradu "Najambasadori" dobili su ambasadorica SR Njemačke u BiH Ularike Maria Knotz i ambasador Republike Slovenije u BiH Andrej Graselli, a nagradu za dostignuće u diplomatiji Jelko Kacin, poslanik u Evropskom parlamentu.

Dodjeljene su i dvije specijalne nagrade za životno djelo - Šariku Tari, vlasniku i generalnom direktoru kompanije Enka (Turska) i Toniu Meggleu, vlasniku i predsjedniku kompanije Meggle AG (Njemačka).

Žena godine regiona

Specijalnu nagradu "Privredna ličnost - žena godine regiona" dobila je izvršna direktorica kompanije 13.JUL - Plantaže a.d. Podgorica Verica Maraš.

Priznanje "Najmenadžer" za oblast bankarstva pripalo je direktoru UniCredit Bank d.d.Mostar Berislavu Kutleu.

Dobitnik priznanja za "Privredni podvig godine" je međunarodni građevinski konzorcij FENIKS,, koji je kako je naglašeno, "uspješno povezao tri grada i tri države" (Ljubljana, Sarajevo, Beograd).

Dodijeljen je i određen broj drugih nagrada i specijalnih priznanja za postignuća u oblasti ekonomije, angažmana u sklopu lokalnih zajednica i određenih djelatnosti.

Tako je iz oblasti novinarstva i medija nagrada pripala Draganu Ćući, direktoru prve poslovne televizije u regiji, "Kapital Network" iz Zagreba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik